maandag 18 januari 2010

Patroon Granny/GranniesVoor de liefhebbers heb ik het patroon van deze Grannies overgenomen uit het vrolijke restenboek van 3 Suisses.Patroon Granny. (patroon uit Het vrolijke restenboek van 3 Suisses)

Een ketting van 6 lossen als ring sluiten.

1e toer: 4 lossen (is 1 stokje en 1 opening,* 1 stokje in de ring, 2 lossen, vanaf * nog 6x herhalen, elke toer met halve vaste sluiten ( 8 openingen ).

2e toer: andere kleur, de draad door de lus halen, 1 halve vaste in de opening, ( bij elke volgende toer kan de begin en einddraad van beide kleuren tussen enkele steken meehaken waardoor ze meteeen ingestopt zijn en kunnen worden afgeknipt), 2 lossen (is steeds het eerste stokje) en 2 stokjes in de 1e opening, 2 lossen, * 3 stokjes in de volgende opening, 2 lossen, vanaf * herhalen.

3e toer: andere kleur, 1 halve vaste in de opening, 2 lossen, 1 stokje, 2 lossen en twee stokjes in de zelfde opening, 1 losse, 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes in de volgende opening, 1 losse vanaf * herhalen ( het motief is nog rond)

4e toer: andere kleur, 1 halve vaste in de opening tussen de 2 motiefjes, 2 lossen , 1 stokje, 2 lossen en 2 stokjes in dezelfde opening, ( is hoek ) * 2 lossen, 1 vaste in de volgende opening, 2 lossen, 1 vaste in de volgende opening, 2 lossen, 1 vaste in de volgende opening, 2 lossen, 1 hoek in de volgende opening (is 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes) vanaf * herhalen (het motief is nu vierkant)

5e toer: andere kleur, 1 halve vaste in de hoekopening, 2 lossen, 1 stokje, 2 lossen en 2 stokjes in de hoekopening , * 1 losse, 2 stokjes in de volgende opening vanaf * herhalen tot de hoekopening, dan 1 losse, 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes in de hoekopening enz.

6e toer: andere kleur, als 5e toer, draad afknippen en instoppen.

Door steeds 6e toer te herhalen kun je Grannies net zo groot maken als je zelf wilt.

Voor het aan elkaar haken met eenzelfde kleur als volgt: 1 vaste in een hoekopening, 3 lossen, 1 vaste in de hoekopening van een volgend motief, 3 lossen, * 1 vaste in de volgende opening van het 1e motief, 3 lossen, 1 vaste in de volgende opening van het volgend motief, 3 lossen vanaf * herhalen. Op deze wijze de blokken aan elkaar haken.

Je kunt de blokken ook aan elkaar naaien.

Materiaal: ik heb  de acryl (Royal) van Zeeman gebruikt.
100 gr, € 0,99.
En haaknaald nr 3.
Maar je kunt natuurlijk elke soort wol of katoen gebruiken met bijpassende haaknaald.
Royal moet volgens de beschrijving op de wikkel met haaknaald 4 of 5 gehaakt worden. Ik heb een dunnere naald gebruikt. Aan te raden is om een proefblok te haken voor het juiste effect
 


Veel plezier met haken, en ik wil natuurlijk wel het resultaat zien.

9 opmerkingen:

 1. Niks voor mij hoor dat haken en breien en handwerken maar ik vind het er wel heel mooi uitzien en wou dat ik het geduld had om ziets te maken maar helaas ik ben altijd van snel resultaat. Ik ben een tijdje niet geweest maar ben weer op de hoogte, ik vind je banner erg mooi, dat rood dat spreekt mij ook zeer aan.

  Groetjes,
  jeanette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is erg lang geleden dat ik iets heb gebreid of gehaakt. Ik vind dit wel een hele mooie sprei, zou zo willen beginnen maar ik begin vol overgave aan zo'n project en halverwege heb ik het wel gehad en leg ik het dus half af weg. Ik bewonder dan ook jouw doorzettingsvermogen. Ben benieuwd welke resultaten jij te zien gaat krijgen.

  Groetjes Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oeiiii...het is voor mij ook al een poos terug dat ik aan het breien of haken was, maar een halve losse en een vaste roepen wel herinneringen op, ik vind dat een superleuk patroon en neem het graag over, ik beloof je niet dat ik er meteen mee aan de slag ga, maar ik als de vingers niet zo stijf zijn wil ik het in mijn tempo proberen hihi.
  Fijne avond en bedankt voor de beschrijving.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou mijn haakwerk is het afgelopen jaar nog gepubliceerd XD! Ik word al helemaal blij van de titel 'het vrolijke restenboek' of verzin jij dat zelf? Dan word ik daar ook blij van. En ik word ook al blij van de 3 Suisses. Die winkel zat vroeger bij ons in de buurt en mijn moeder kocht er graag garen en dan zo'n patroon dat gestencilled was, ja ik kom uit het stenen tijdperk mensen! Bedankt voor het patroon, maar ik denk dat het voorlopig nog even bij dromen zal blijven, maar du moment dat ik denk: en nu een granny haken, weet ik je te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel! Mijn huidige granny werk vordert, langzaam maar gestaag. Gister eens geteld en ik heb er nu ruim 40 gehaakt, volgens mijn berekeningen circa 25%. Maar het tempo begint toe te nemen, dus ik heb toch hoop dat ik hem dit jaar nog wel af krijg. Zo snel als jij zal ik wel nooit worden, geeft niet het is toch leuk om eraan te werken ook al gaat het niet zo snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel voor het patroon. Ik ben niet zo'n haakwonder (heb vroeger meer gebreid), maar ik wil het heel graag gaan proberen voor op het ijzeren poppenbedje dat ik heb. Ik hou je op de hoogte van mijn vorderingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een super mooie plaid!Vroeger veel gehaakt,...bedenk me net dat mijn eerste haakwerk was toen denk ik een jaar of 9 was ook allemaal blokjes ,aan elkaar genaaid en een hes gemaakt,oei wat was ik trots :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, ik heb vroeger zoveel gehaakt. In de jaren 70 hadden we al onze gordijnen gehaakt, en overal kleedjes. Ik had onder een gordijn en boven ook een die aan de zijkanten schuin naar beneden liepen.
  En mijn raam was 2,50 m. Mij krijg je niet meer aan het haken. Maar vind het nog wel steeds mooi.

  groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een gezellige Blog!
  Heb je beschrijving van de blokken opgeslagen ik was er juist naar op zoek.
  Zo leuk en makkelijk om te doen, ben je volger geworden voor al dat moois nog eens terug te zien.

  groetjes Fia

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat.
Nice of you to leave a message.
Dank je wel.
Thanks.

Related Posts with Thumbnails