maandag 6 juli 2009

SummertimeDit roosje (zonder naam) is al oud, is volgens mij de enige plant welke nog is overgebleven van de vorige eigenaren van onze caravantuin, en al heel wat keertjes verplant. Maar zit weer helemaal vol knop en verrast altijd weer met al die verschillende kleuren in 1 bloem.
De zelfgezaaide Lobelia's heb ik uitgeplant in potten en er staat een emaille teiltje op tafel met allemaal verschillende kleurtjes. Wit, lila, paars en blauw.
Afrikaantjes een echt volkstuin plantje ze horen er gewoon bij. En vullen de rand langs het pad. Een dankbare bloeier waar je zolang plezier van hebt.
Wat een zomer !!!!!! Wie klaagt er nu nog over de Hollandse zomer ? Oke misschien mag er wel een beetje regen vallen, tot nu toe is het hier in het westen van het land nog steeds droog. Op dat ene buitje na welke we zojuist, tijdens het hardlooprondje, samen met mijn dochter gehad hebben. Maar er staat nog steeds water in de sloot zodat we de planten, bloemen en groenten kunnen verwennen met heelwat gieters water. 3 maanden zijn we pas bezig in de tuin. En eerlijk gezecht had ik niet verwacht dat we al zoveel bloemen zouden hebben maar er bloeit al van alles en het is ieder keer weer een feest om te zien hoe alles zijn best doet.
De courgette's willen nog niet zo erg lukken, ze verrotten nog voordat ze volgroeid zijn.


Wat een oogst aan aalbessen, zwarte bessen, abrikozen en frambramen hebben we geplukt en vermalen tot heerlijke bessendrankjes. Een flinke scheut bessensap, een paar uitgeperste sinaasappels en wat ijsblokjes zo krijg je een gezond drankje bij dit warme weer. Van de abrikozen heb ik een saus gemaakt voor over ijs en pannekoeken. Suiker, water, vanille essence en abrikozen een super combinatie. Dit is een recept uit het kookboek Koken met de kleuren van de regenboog van Tessa Kiros.
Ons tuincentrum heeft regelmatig tuinplanten die op dat moment uitgebloeid zijn op de afprijstafel staan. Hier sla ik regelmatig mijn slag. Zo zijn er vorige week Salvia's, Campanula en Reigersbek in de tuin geplant. Gisteren hebben we 3 rozen verplant. Ze stonden langs het pad en danig in het gedrang van de bessenstruiken en hebben nu een mooi plekje gekregen in mijn vaste plantenborder. En nu maar veel water geven. De oogst van gisteren was: komkommer, tomaatjes, minikomkommers, abrikozen, aalbessen en zwarte bessen. Volgende keer zal ik weer eens wat overzichtfoto's maken om te laten zien wat er zoal groeit en bloeit.
De bonen doen het nu, na een aanval op het slakkengebroed, heel goed. Ze klimmen al flinktegen de stokken op. Biet en snijbiet is iets minder, maar ook de sla die we vorige week gepoot hebben lijkt het nu wel te gaan doen. De sierpompoentjes welke ik vorige week woensdag heb gepoot groeien iedere dag een beetje en moeten straks de rand langs het pad gaan bedekken. Verder blijft de strijd tegen het onkruid doorgaan en geven we niet op, de aanhouder wint geldt ook in dit geval. En soms kan onkruid ook gewoon mooi zijn. In de tuin heb ik een klavertje drie laten staan welke een schattig klein geel bloemetje heeft. En alhoewel geel nog steeds niet mijn kleur is mag ie nog even blijven. De gezaaide en uitgeplante planten van stokroos en lupine zijn nu al zo groot dat ze binnenkort hun vaste plekje gaan krijgen.

3 opmerkingen:

 1. Jaja ik ben altijd groot voorstander van overzichtsfoto's! Maar wat je allemaal geoogst hebt is niet mis! Leuk dat je zoveel zelf uitzaait. Ik zal eens zaad gaan oogsten in onze tuin en dan stuur ik je wat op, als je wat nodig hebt natuurlijk. Misschien kunnen we tzt wat ruilen, dat is altijd gezellig. Ik vind dat we waanzinnig veel mooi weer gehad hebben dit jaar, of ligt dat nu aan mij? Onze tuin is nog geen 2 jaar oud, maar hij doet het dit jaar heel goed. Je kunt nu goed de contouren zien. Ik zal er ook nog eens een blogpost aan wijden. Bij ons heeft de lobelia zich zelf uitgezaaid onder de potten, grappig, ik ben zo'n stadsmens dat zich niet eens gerealiseerd had dat dat kon hahaha! Goed jouw tuinblog lezen, dan kom ik al een eind! Zo hè, hè, kan ik eindelijk eens koffie gaan zetten, want ja het is nu computeren of koffie zetten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een tuin vol! Afrikaantjes zijn ook goed tegen ongedierte toch? Een mooie sterke roos moet dat zijn wil ze zoveel verhuizingen doorstaan.
  Ik koop ook vaak uitgebloeide planten in de koopjeshoek, het scheelt ontzettend veel en het jaar erop heb je weer wat moois.
  Een buitje is hier ook erg welkom, we hebben het tot nu toe met een paar gieters voor de nieuwe aanplant kunnen voldoen maar als de regen uitblijft moet toch echt de pomp in de sloot.
  groetjes Jannet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk he, hoe het allemaal zo groeit en bloeit!! En het gaat zo snel allemaal.
  Maar het leukste is natuurlijk het oogsten, niks is zooo lekker als groenten en fruit uit eigen tuin !
  Wij aten vandaag gemende sla met de eerste rattenstaartjes (Rat's Tail)er in! Beetje vreemde smaak,pittig, sterk. Ik heb ze niet al te groot laten worden, want het lijkt me juist dat ze dan echt bitter worden.Volgende keer gaan ze in de wok, bij een roerbakschotel.Ben benieuwd.

  Je rozen doen het erg goed.Leuk die kleurtjes zo door elkaar.Zoiets had ik ook, maar ik heb hem/ze verplant en nu is de kleur effen gebleven,jammer !!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat.
Nice of you to leave a message.
Dank je wel.
Thanks.

Related Posts with Thumbnails