maandag 23 juni 2008

Bodensee fietsvakantie

Terug van een week weggeweest. Het rondje Bodensee werd een iets langer rondje dan in de reispapieren stond maar daarover later meer. Het weer zat ons de eerste 3 dagen niet mee, veel regen en wind. Onze fietstocht startte in Bregenz net over de Duitse grens en de eerste etappe ging naar Arbon. Een fietstocht van ongeveer 40 kilometer door een natuurgebied en via de plaatsen Staad, Rorschach en Steinach kom je Zwitserland binnen. Arbon heeft een mooi historisch centrum met beschilderde huizen en pleintjes.Op dag 2 ging de route naar Stein am Rhein, 1 van de mooiste stadjes op de route. Deze fietstocht was ongeveer 60 kilometer maar vanuit Stein am Rhein moesten we nog naar ons hotel , het hotel lag in een heel andere plaats en aangezien we van de reisorganisatie geen routebeschrijving hadden gekregen zijn we zo aan het zoeken geweest dat we zeker 30 kilometer rondgefietst hebben voordat we ook daadwerkelijk aan kwamen in het hotel.
En ik kan je wel vertellen dit was niet leuk, bergje op bergje af (is minder erg),regen, tegenwind en met al 60 kilometer achter de rug werden we er niet vrolijker op. Bij aankomst in het hotel bleek dat in werkelijkheid de afstand ongeveer 10 kilometer had moeten zijn. We hebben gegeten een lekker Duits wijntje genomen en konden toen geen pap meer zeggen.
Slechte beurt van de reisorganisatie een hotel welke we niet geboekt hadden (we zouden een hotel in Stein am Rhein krijgen) en dan ook nog geen routebeschrijving ernaar toe.Dag 3 ging naar de watervallen van Schaffhausen, en ook weer geen routebeschrijving waardoor we al snel weer helemaal verkeerd zaten, het was zo heuvelachtig en de kilometers van gisteren zaten nog zo in mijn benen dat ik spontaan van vermoeidheid een huilbui kreeg toen we weer terug moesten om een andere route te volgen.
Maar we zijn er gekomen en de watervallen zijn zeer indrukwekkend.
Een rondje Bodensee is niet zo moeilijk wanneer je het meer steeds aan je rechterhand blijft houden (al naar gelang natuurlijk welke kant je opfietst, maar voor ons was het rechts) kan er niets mis gaan de route is met bordjes helemaal aangegeven. Maar wanneer je ergens anders slaapt dan langs de route en routekaarten ontbreken dan heb je algauw een probleem.
Grappig is wel dat je steeds land in land uit fietst op zo’n dag afwisselend in Zwitserland en in Duitsland ik ben op 1 dag nog nooit zo vaak de grens overgegaan. Al met al weer een dag van zo’n 70 kilometer.

Dag 4 ging redelijk zonder fietsroute problemen. De tocht ging via het ‘groente eiland’ Reichenau naar de historische stad Konstanz. En vandaag was ook de eerste mooie dag want de zon liet zich uitbundig zien en wat ziet alles er dan anders uit (35 kilometer).
Hans heeft nog even wat picasafoto’s voor jullie gemaakt.
Dag 5 bracht ons naar het bloemeneiland Mainau. Ik heb er maar 1 woord voor prachtig. Wat een mooie tijd om te gaan, de Italiaanse rozentuin stond volop in bloei. Er waren zoveel verschillende kleuren en de geur van al die rozen. Geniet gewoon maar van de plaatjes.
Na Mainau via Wallhausen een klein stukje met de boot omdat een heel stuk van de route langs een drukke weg ging en wij dat een goed excuus vonden om maar een stukje te smokkelen na al die kilometers die we al gemaakt hadden. En toen een hotel weer niet op de route, maar deze keer wel met beschrijving!!! Alleen de beschrijving klopte niet en dat werden dus weer heel wat kilometers omfietsen, vragen en uiteindelijke toch weer aankomen in het plaatsje Salem. (50 kilometer).Een paar van de ik denk wel honderden soorten rozen in de Italiaanse rozentuin op het eiland Mainau. Rechtsonder is Allium. Vlinders waren er volop in de vlindertuin.Deze kabouter was wel 10 meter lang en zo'n 5 meter hoog en helemaal beplant met eenjarige plantjes.En ook deze pauw was beplant met o.a. begonia.Watertrap.Dag 6 de laatste dag en weer scheen de zon. En weer moesten we zoeken om op de route te komen, het gaf ons wel het genoegen om kennis te maken met de vriendelijkheid van een tandeloze Duitse boer die niet begreep waarom we niet naar hem wilden luisteren. Hij had iets weg van een oude schoolmeester ’stil blijven staan en luisteren wanneer jullie de weg willen weten, en waag het niet om er doorheen te praten’ de rest van de dag waren we er nog van onder de indruk. Maar het positieve van het verhaal is wel dat hij ons de goede richting op stuurde. Via Meersburg (alweer zo’n leuk stadje) naar Friedrichshafen en in Langenargen mochten we de veerboot nemen en dat hebben we dan ook gedaan. Een tocht van bijna anderhalf uur naar ons beginpunt van de reis Bregenz. (40 kilometer).
Al met al een reis die niet helemaal volgens plan verliep maar ons wel weer op heel mooie plekjes heeft gebracht.
We zijn weer gezond thuis, niet echt uitgerust maar wel met een paar stevig getrainde bovenbenen.Dit soort doorkijkjes zie je heel veel tijdens de Bodensee route.Zo hoort het te zijn, blauwe lucht, blauw water en een paar wolkjes. Mooi!!!

Hans maakt er een sport van om tijdens iedere vakantie die we in Duitsland of Oostenrijk doorbrengen minimaal 1 keer Schnitzel te eten. Deze wint het tot nu toe te verkrijgen in de maten M, L, XL en XXl. En dit is niet eens de grootste maat.Even smokkelen, met de veerboot van Langenargen naar Bregenz. Heerlijk van het zonnetje genieten van de prachtige uitzichten.

De Zwitserse bergen met op de toppen nog de sneeuw.

9 opmerkingen:

 1. Fijn dat jullie weer heelhuids thuis zijn Marja! Wat een heerlijk reisverslag met prachtige foto's, zo mag ik het graag zien! En zo compleet ook; met de downs en de picasa foto's! En nu weer aan de slag, of moet ik zeggen; gelukkig nu weer uitrusten op het werk ;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat je een leuke vakantie achter de rug hebt en ook nog aan je conditie gewerkt. Twee vliegen in een klap. De omgeving is daar inderdaad prachtig, afgelopen zomer zijn wij ook aan de Bodensee geweest. Wij verbleven in het Oostenrijkse deel in Lindau.
  Groetjes, M

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie foto's heb je genomen, Marja! Ik heb er van genoten. Wij zijn er nog nooit geweest en daarom is het fijn om zo een indruk te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je weer terug bent Marja, en zo te zien heb je - ondanks de fietsperikelen - prima genoten. Zo moet het ook op vakantie! Dankjewel voor je berichtje op mijn blog, het is idd de Tea Drinker!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. what beautiful pictures from your vacation you made! I tried to read your comments, and I think I understood you had a good time. Mainau is indeed a beautiful island and full of wonderful flowers... greetings Mira!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie foto's van je vakantie. Ik ben er nog nooit geweest, maar na het bekijken van de foto's zou ik er ook wel eens heen willen. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjeetje, wat een vakantie... en wat een kilometers!!! Ik doe het je niet na, ben nogal een luie vakantievierder! Maar je trakteert ons op prachtige plaatjes, picasawaardig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wow wat een prachtige fotos van de mooi beschilderde huizen, prachtig om te zien, ik kan me herinneren dat ik als kind ook op een boot op de bodensee heb gevaren evenals de waterval heb bezocht, ik vond dat toch wel zeer indrukwekkend toen ter tijd.
  fijn weekend groetjes dees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En nu op naar Frankrijk..de Tour-de-France.. (grapje natuurlijk). Maar alle gekheid op een stokje, je hebt echt een ijzeren conditie hoor! Daar krijg je inderdaad wel 'snitzel-honger'van. Maar hoe zou die xxl snitzel er dan wel niet uitzien...ik ben heel benieuwd. Misschien moeten wij er zelf maar eens gaan kijken, want de foto's zijn super! Ik ben blij dat je weer terug bent hoor, dan kunnen we je weer lekker lezen..

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat.
Nice of you to leave a message.
Dank je wel.
Thanks.

Related Posts with Thumbnails