maandag 11 februari 2008

Ik zag twee beren broodjes smeren.Beren maken, een hobby waar ik nu ongeveer 10 jaar mee bezig ben. Begonnen op een cursus met Bram mijn eerste beer. Bram werd gemaakt van gewone teddystof, nu maak ik de beren van oud gemaakte stof of maak de stof zelf oud door te scheren, boenwas te gebruiken, krijt en de stof kaal te plukken. Ik blijf het een leuke hobby vinden er worden er nooit twee hetzelfde.
De laatste tijd beperk ik me wel tot het maken van niet al te grote beren omdat die wat makkelijker onder te brengen zijn in huis. Ondertussen zijn er ook konijntjes en muisjes bijgekomen. Het leukst vindt ik de oud uitziende beren, hoewel er ook niet kaalgeplukte exemplaren bij zitten. Voor de afwerking gebruik ik kant, (oud) kinderspeelgoed zoals bijvoorbeeld blokken, oude sleutels, lapjes, knoopjes e.d.
Er gaan heelwat uurtjes zitten in zo'n beertje want het is allemaal handwerk, het moeilijkst vindt ik nog steeds de ogen de juiste plek te geven want dit geeft de beer zijn uitdrukking en de plaats van de oren. Een klein stukje naar voren of opzij is al een heel verschil.
Beren maken is een hobby die je overal mee naar toe kunt nemen. Op vakantie zorg ik meestal dat ik wat voorgeknipte beertjes klaar heb liggen in plastic zakjes, dit gaat mee in mijn berenkoffertje. Neemt niet veel plek in in de bagage en heb ik altijd wat te doen. Zelfs lange autoreizen worden zo nuttig gebruikt.
Zo'n 1 a 2 keer per jaar ga ik nog op berencursus bij degene waar ik ooit mijn eerste beer maakte. Gewoon voor de gezelligheid maar ook omdat je er altijd weer iets van opsteekt.
1 keer per jaar is er een grote poppen/berenbeurs in Ahoy.
Van alles is er te koop op het gebied van poppen en beren maken, de bekende poppen/beren makers verkopen hier hun collector items (en daar worden behoorlijke prijzen voor betaald).
Ook oud speelgoed is hier volop te vinden, kant, stof, patronen, boeken enz.
Echt een uitje voor de liefhebber van (oud en nieuw) kinderspeelgoed.

6 opmerkingen:

 1. Ik vind je beren erg leuk, door hun 'oude' voorkomen hebben ze zoveel karakter. Ben benieuwd naar al hun avonturen, groetjes L.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Your bears are adorable:)They bring smile to my face:))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve beren!

  Hoi Marja, een ding is zeker jouw Engels is heel veel beter dan mijn Nederland :-)

  I am glad you liked 't Gemakje. I have not seen many shops like that around here, so I was quite thrilled when we found it.

  Prettige avond, groetjes Katja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke snoeten hebben die beren! Als kind hadden mijn broers en ik elk zo'n echte teddybeer... dierbare herinneringen aan een beer die na jarenlang meeslepen helemaal uit elkaar gevallen was van ouderdom! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marja,

  Wat een geweldige beren maak jij
  Ik zou het fantastisch vinden als
  je tijd hebt om er een voor mij te maken
  Geweldig!!!!
  Ik ben dol op beren,vooral de wat ruige beren met slijtageplekken
  Groetjes Katja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Moi, ma préférence va aux lapins ! J'adore les peluches ou les objets qui se rapportent à cet animal !

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een berichtje achterlaat.
Nice of you to leave a message.
Dank je wel.
Thanks.

Related Posts with Thumbnails